Eljegyzés menete

Szerző:

Van-e egyáltalán az eljegyzésnek menete, folyamata? Ha igen, hogyan célszerű haladni?  Szokások vannak, de persze mindenki a saját ütemében halad, nincs kőbe vésve az eljegyzési ötletek menetének követése.

Magyarországon divatba jött a legénybúcsú, leánybúcsú, viszont nem jött divatba az eljegyzési party. És mi a helyzet a gyűrűvel? Az amerikai szokás szerint a köves gyűrű csak egy ékszer, de nem eljegyzési gyűrű. Az eljegyzés két karikagyűrűvel történik (általában egy ebéd keretében). Ez jelzi a külvilág számára, hogy mindketten “foglaltak” vagytok.

A köves gyűrű viszont nem jelzi, hogy a nő menyasszony, legfeljebb mindenkinek elmondja, hogy eljegyezték, A férfinál meg semmi sem jelzi, hogy vőlegény.

A magyar szokások szerint a férfi megkéri a lány kezét, ha igent mond, akkor a szülőktől is megkéri. Megegyeznek az eljegyzés időpontjában. Általában az eljegyzési ebéden mindkettőjük szülei is jelen vannak. Az ebéden a bal kezükre húzzák a karikagyűrűket, az esküvőkör kerül át a jobb kézre. Ha módosabb a pár, akkor a lány kap egy köves kísérőgyűrűt, a férfi pedig egy pecsétgyűrűt. De a kísérő gyűrű nem feltétlen fontos.

Ha már tudod, hogy ő az igazi, akkor ne habozz. Kérd meg a kezét, mielőtt más tenné meg.

Legelsősorban el kell tudnod dönteni, hogy milyen gyűrűnek örülne a legjobban. Azt is el kell tudnod dönteni, hogy te leped meg a gyűrűvel, vagy majd közösen mentek el venni egyet. Ha ismered az ízlését, akkor megveheted magadtól, vagy esetleg kikérheted a családja véleményét, vagy esetleg a barátai véleményét, ha megbízol diszkréciójukban.

Másik nagy dilemma- hogyan? Nem könnyű kitalálni, spontán legyen, vagy előre eltervezett? Na és hol? Tengerparton? Romantikus vacsora során, egy előkelő étteremben? Esetleg az egész család előtt? Esetleg karácsonykor? Netán évfordulóra?

Nem vagy egyedül azzal, ha izgulsz. Más is izgul. Túlgondolod a dolgokat, aztán spontán, egyszerűen, és úgy kéred meg szíved választottja kezét, ahogy a szíved diktálja. Nyugi, ha ő az igazi, igent fog mondani, ha meg nem, akkor jobb is, ha nem mond igent.

Ha kiválasztottad a helyszínt, az időpontot, akkor már csak a megfelelő pillanatban kell előhozakodnod a kérdéssel.

De mielőtt nagyon beleszaladnánk, vegyük lépésről-lépésre:

  • Ülj le, alaposan gondold át. Tényleg ő az igazi? Ő az, akivel le tudsz élni egy életet? Vagy ő az, aki nélkül nem tudsz leélni egy életet? Ha a válasz igen, akkor vágj bele.
  • Hogyan akarod csinálni? Kedvesed a feltűnő típus, vagy inkább a visszahúzódóbb?

Ha fogalmad sincs, akkor talán várjunk még ezzel az eljegyzéssel. Ha megvan a válasz, akkor te magad is tudod, hogy hogyan és hogy milyen gyűrűre essen a választás.

  • Vannak, akik a spontán lánykérések kedvelői, vannak, akik szeretik érzékeltetni választottjukkal, hogy készülnek megkérni a kezét. Nem árt kipuhatolni, hogy kedvesünk a spontán-, vagy a romantikus eljegyzés kedvelője-esőt, azt sem ártana tudni, hogy áll-e már a lánykérésre, vagy sem. Ne siettessük, ha a válasz még nem.
  • Ha kedvesünk vagány csaj, szereti a feltűnést, akkor simán megkérhetjük a kezét nézőközönség előtt, tűzijáték kíséretével. De ha visszahúzódó, rongyrázásnak tartja az efféle feltűnést, akkor megkérhetjük a kezét négyszemközt, meghitten, vagy akár meghitt családi körben, akár karácsonykor. Sok nő egyenesen várja, hogy karácsonykor kérjék meg a kezét, de vannak, akik már elcsépelt dolognak tartják ezt az „eljegyzési gyűrűt a fa alá” dolgot.

Akárhogy is, a döntést hozzátok meg ti, de ne feledjétek, kedvesetek legyen a mérvadó, hiszen őt kell meggyőzni a boldogító igen válasz elérése érdekében. A saját ütemetekben haladjatok, és ne hagyjátok, hogy lebeszéljenek, ha már meghoztátok a döntést.

Kategória:
Szolgáltatás
Shares