Trifokális műlencse műtét – árak és egyéb hasznos tudnivalók

Szerző:
kotaktlencse

Mielőtt trifokális műlencse műtétre szánnád el magad, érdemes utánanézned, mit is takar ez a beavatkozás. Ennek köszönhetően ugyanis jelentősen megváltozhat az életed, hiszen ezzel a kezeléssel lehetőséged lesz arra, hogy véglegesen megszabadulj a szemüvegtől. Mit kell tudnod a trifokális műlencse műtétről?

Trifokális műlencse műtét – viszlát szemüveg!

A trifokális műlencse műtét egy fontos beavatkozás azok számára, akik szeretnének megszabadulni a szemüvegüktől. Maga a lencse a multifokális műlencse továbbfejlesztett változata, kialakításának köszönhetően nem csak az éleslátást teszi lehetővé közelre és távolra, hanem a monitor távolságot is jól kezeli. A jelenlegi adatok szerint azok, akik trifokális műlencsét választanak, elköszönhetnek a szemüvegüktől. Mindössze a páciensek 20%-ánál állhat fent az a probléma, hogy a monitor távolsághoz a jövőben is használniuk kell majd szemüveget, mivel az agy ezt a köztes fókusztávolságot nem minden esetben tudja jól lealkalmazkodni.

Trifokális műlencse műtét – nem mindenkinek ajánlott

A trifokális műlencse műtét nem mindenkinek ajánlott. Legideálisabb jelölt egy olyan 45-50 év feletti páciens, aki szeretne könyveket olvasni szemüveg nélkül. Problémája van a távollátással és közeli tárgyakat is homályosan látja. Természetesen egyéb esetben is alkalmazható egy egyszerű alkalmassági vizsgálat után. A trifokális műlencse műtét kezdődő szürkehályog mellett is biztonságosan elvégezhető.

Milyen esetben nem választható a trifokális műlencse?

  1. Egyéb szembetegség jelenléte esetén (pl. szemfenéki meszesedés, diagnosztizált retina vagy szaruhártya betegség).
  2. Olyan páciensek esetében, akiknél csak az egyik szem funkcionál, a másik szemen csak gyenge a látás vagy teljes a látásvesztés.
  3. Azoknál, akik éjszaka rossz fényviszonyok között dolgoznak (pl. rendszeresen éjszaka vezető sofőr).

Ezekben az esetekben is van megoldás, ilyenkor monofokális műlencsét szoktak beültetni a páciensnek. Emellett azt is fontos tudni, hogy a trifokális műlencsék optikája teljesen más elven működik, mint a multifokális szemüvegeké. A műlencse nem szűkíti be olyan szinten a látóteret, mint a szemüveg, valamint a fej pozícióján sem kell változtatni a tökéletes látáshoz. Trifokláis műlencse használata esetén nem jelentkezik a multifokális szemüvegre jellemző hozzászokási probléma, ami szintén nagy előny.

Mennyibe kerül a trifokális műlencse beültetése?

Az éleslátás helyreállítására a ma elérhető egyik legmodernebb megoldás a műlencse beültetés. Egy ilyen műtét trifokális műlencse beültetéssel 520.000 Ft/szem áron elérhető, amelyet egy alkalmassági teszt és egy részletes szemészeti vizsgálat is megelőz. Erre érdemes kisérővel érkezni, ugyanis a pupillatágítás 2-3, vagy akár több órára is elhomályosíthatja a látást. Mindenki számára egyedi műlencsét terveznek, amit 2 hónappal a beültetés után ellenőriznek. A műlencse műtét árakról Dr. Szabó Antal weboldalán is tájékozódhatsz bővebben.

Kategória:
Egészség
Shares