Ez mutatja meg igazán egy gyémánt értékét

Szerző:

Sokan azt gondolják, csak a karátszámtól függ az ékkövek ára, pedig a csiszolás és egy esetlegesen ritka szín is befolyásolja egy gyémánt értékét.

Amikor valaki eljegyzési gyűrűt vesz, sokszor csak azt tudja, hogy gyémántkővel díszítettet keres. De, mi alapján tudhatjuk, hogy egy kő megfelelő? Sokan csak a karátszámot figyelik, pedig a gyémánt minősége nem csak a súlyától függ, annál sokkal összetettebb. Az úgynevezett 4C segít ennek meghatározásában, ezek a szín (colour), a tisztaság (clarity), a csiszolás (cut) és a már említett karát (ct).

Mekkora 1 karát?

A gyémánt súlyát jelző karát szót a szentjánoskenyérfa termésének görög nevéből, a kerationból eredeztetjük. Az ókorban ezeket a magvakat használták pontos súlymérésre. A gyémánt súlyának mérését ezredpontossággal végzik, de a megvásárlás során kapott tanúsítványokban századpontossággal jelzik. 1 karátnyi gyémánt nem több mint 0,2 gramm, ez pedig nagyjából egymillió forintot ér.

A tisztaság a legfontosabb

Az, hogy mennyire tiszta egy gyémánt jelentősen befolyásolja az értékét, függetlenül a hivatalos karátszámtól. A legkevesebb szennyeződést, vagyis závárt tartalmazó kövek a legdrágábbak, ahogy egyre több a závár, úgy esik a gyémánt értéke is. A gyémánt tisztaságába az esetlegesen elrontott csiszolás jelei is beletartoznak.

A csiszolás teszi tökéletessé a gyémántot

Sokféle csiszolt gyémántforma létezik és mindegyik felhasználható jegygyűrűbe is. A legkedveltebb a hagyományos, kerek briliáns csiszolás, de igen népszerű az ovális, a marquise és a szív alakzat is. Nagyobb karátszámú gyémántok esetében a szögletes smaragd, princess és a radiant csiszolás is alkalmazható, a kisebb veszteség érdekében.

Minél színesebb, annál értékesebb

Ugyan főként a tökéletesen „fehér”, tehát a színtelen, víztiszta gyémántokat keresik a legtöbben és ezek a legértékesebbek is, a színes ékkövek egyre nagyobb teret hódítanak a jegygyűrűk terén is, ami nem meglepő, hiszen igazán különleges látványt nyújtanak és megjelenésük egészen eredeti. Persze, igen ritkák, így nem ritkán sokkal drágábbak is. Ilyenek a piros/rózsaszín, a zöld, a sárga, a kék, a barna/narancs és a fekete színű kövek.

Legyen szó kisebb vagy nagyobb karátszámú, fehér vagy színes gyémántról, mint minden ékköves ékszer, úgy a jegygyűrűk esetében is kiemelten fontos, hogy megbízható helyen vásároljunk, ahol tanúsítványt is adnak az ékszer mellé a belé foglalt kő súlyáról és tisztaságáról.

Kategória:
Webáruház
Shares