Nyári nyitvatartási időszak

Nyitvatartási változás Rácvárosi úti irodánkban és Raktárunkban!

Nyári nyitvatartási időszak: 2017.06.05- 2017.08.31
Hétfő - Csütörtök: 7.30-14.30 -ig
Péntek: 7.30-12.00 -ig
Ha nyitva tartás alatt nem tudja adományát leadni raktárunkban, egyeztetés alapján a Dóri Házban leadható.
Egyeztetni: 06 72 / 526 - 658 telefonon.

Karácsonyi gyász

Karácsonyi útmutató gyászoló szülők részére

A single brightly shining candle burns against a background of shimmering Christmas tree lightsGyermekünk halálát követően a karácsonyi időszak elviselhetetlenül nehéz lehet. Az egész világ ünnepel, heteken keresztül mindenki a karácsonyi készülődés megszállottjává válik. Mindenhol ebbe ütközünk – a boltokban, az utcákon, a tévében, a rádióban, a magazinokban, az interneten és a közösségi oldalakon. Sokszor a gyász által elidegenedettnek, elszigeteltnek érezzük magunkat.

 

christmas_angel_silhouette_sep_by_bttrflykisses-d36c4ykA karácsony megtervezésekor – különösen a gyász első éveiben – azon tűnődünk, hogyan fogjuk túlélni ezt az időszakot. Normális, ha a szülő azt érzi, egyszerűen inkább “lemondaná” a karácsonyt.  Az ünnep lényege a család együttléte, aminek kapcsán a gyermekünk halála által hagyott mérhetetlen űr érzése felerősödik. A karácsony sosem lehet már a régi, hiszen a családunk sem a régi – nem teljes. Ha ez az első gyászév, akkor az ünnep a korábbiaktól fájdalmasan különbözni fog. A tennivalók áttekintésekor úgy érezhetjük, hogy nehezen tudunk velük megbirkózni. Feldíszítsük-e a fát, küldjünk-e képeslapokat, ajándékozzunk-e, megjelenjük-e a karácsonyi imán, részt vegyünk-e ünnepi étkezésen, családi összejövetelen? Kövessük-e korábbi ünnepi szokásainkat – bevásárlás, dekoráció stb.? Ez különösen jelentős kérdés, amennyiben van kisebb gyermekünk. Sok gyászoló szülő úgy találja, hogy a karácsonyi előkészületekkel nehezebb megbirkózniuk, mint magával a karácsony napjával.

Reméljük, hogy a következő elképzelések közül néhány segítségükre lehet az ünnepi készülődés során… 

 • Ne engedje, hogy mások határozzák meg, hogyan kellene keresztül mennie ezen a különösen nehéz időszakon. Ne érezze úgy, hogy akkor is kötelessége megjelenni a családi/baráti ünnepségeken vagy egy munkahelyi rendezvényen, ha úgy érzi, nem tud ezekkel megbirkózni.

 

 • Néha egészen az utolsó pillanatig nem tudjuk, hogy mit tennénk szívesen. Ne érezze úgy, hogy mindenképp meg kell terveznie az ünnepeket. Mondja meg ismerőseinek, hogy karácsony napján fog dönteni, és ha úgy látja jónak, megjelenik az összejövetelen, de elképzelhető, hogy nem lesz képes erre.

 

 • Engedje, hogy közeli családtagjai és barátai tisztában legyenek a küzdelmével és tudassa velük, hogy ha úgy érzi, hogy ebben a különleges időszakban szüksége van arra, hogy a gyermekéről beszélhessen velük.

 

 • rainy_christmasTudassa az ismerőseivel, hogy szeretné, ha karácsonykor ők is megemlékeznének a gyermekéről – hogy sokat jelentene Önnek látni gyermeke nevét a karácsonyi üdvözlő lapokon, vagy ha a karácsonyi ebéden tósztot mondanának a tiszteletére. A legtöbb ember fél ilyen gesztusokat tenni, hacsak nem hozza a tudomásukra, hogy szívesen venné őket.

 

 

 • Próbálják megbeszélni a családtagjaival, hogy hogyan érzik magukat és mi az, amit mindannyian szívesen csinálnának. A közös beszélgetés és gondolkozás segíthet felkészíteni magunkat a karácsonyra és néha, ha ezek a tervek jól sülnek el, karácsony napja meglepően kellemesen telhet.

 

 • Ha kisebb gyermek is van a családban, legyen tisztában vele, hogy ő talán arra vágyhat, hogy a karácsony a korábbiakhoz hasonlóan teljen – habár ez az Ön számára elmondhatatlanul fájdalmas lehet, elképzelhető, hogy a gyászában osztozó gyermeke számára a karácsonyi időszak megszokott menete a megnyugtató.

 

 • Sad-ChristmasAzon szülők számára, akik egyetlen vagy minden gyermeküket veszítették el, a karácsony különösen fájdalmas lehet, főként, ha unokáik sincsenek. A karácsony eredendően családi ünnep, amelynek elviselése a gyermek nélkül maradó szülők számára rendkívül nehéz. A szülők számára ilyenkor más családokkal tölteni a karácsonyt, vagy pedig ennek ellenpontjaként egyedül maradni, egyaránt elviselhetetlen. Bármelyik lehetőség mellett döntenek is ezek a szülők, mindenképp létfontosságú számukra a gyermekükről való megemlékezés.

 

 • Néhányan soha többé nem küldenek karácsonyi üdvözlőlapokat. Mások beleszövik az üdvözletbe gyermekük nevét is, például “Szeretettel Xy, Z és emlékezetünkben örökké élő Xx”. Megkérhetünk másokat, hogy szintén emlékezzenek meg gyermekünkről, üdvözlőlapjaikon vagy bármely más apró gesztus révén.

 

 • Ne helyezzen magára túl nagy nyomást. Ha nehezen tolerálható rokonok hívják meg vagy szeretnék meglátogatni ebből az alkalomból és úgy érzi, hogy ettől csak rosszabbul érezné magát, egyszerűen mondja meg, hogy ebben az évben nem tudja ezt vállalni. Esetleg szabjon a látogatásnak időkorlátot – “Átjövünk egy gyors koccintásra, de legfeljebb egy órát maradunk”.

 

 • Találjon ki egy új, a gyermekéről szóló karácsonyi rítust – kapcsolódjon be szintén gyermeküket elvesztett szülőkkel közös gyertyagyújtó megemlékezésbe; töltsön időt különleges, emlékekkel teli helyen, akár egyedül, akár másokkal; készítsen vagy vásároljon különleges képeslapot vagy díszt elvesztett gyermeke számára.

 

 • Töltsön időt olyan emberekkel, akik úgy érzi, megértik. Kerülje el azokat, akik pedig nem.

 

 • Karácsony napján biztosítson időt magának az ‘elmenekülésre’. Egy séta a szabadban vagy egy hosszú forró fürdő segíthet enyhíteni a feszültséget.

 

 • tropics-christmasHa semmiképp nem tud megbirkózni a karácsonyi kihívásokkal, utazzon el és csináljon valami merőben eltérő dolgot. (Azonban feltétlenül vegye figyelembe, hogy a támogató baráti és családi közegtől való távollét, és az idegenek jókedve nehezebben elviselhetővé is teheti ezt az időszakot.)

 

 

 • Jelentkezzen önkéntesnek valamely jótékonysági szervezetnél. Ez jóleső érzést és egyben figyelemelterelést is nyújthat.

 

 • Végezzen egyszerű tornagyakorlatokat  – ezáltal különösen szükséges endorfin szabadulhat fel.

 

 • Vegye figyelembe, hogy a szilveszteri időszak hasonlóan nehéz lehet. Az újesztendő eljövetele azt az érzést keltheti, hogy ‘tovább lépünk’ a gyermekünk emlékétől. Mások ünneplése és újévi jókívánságai elmélyíthetik a sóvárgás és a gyász érzéseit. Úgy érezhetjük, elszigetelődünk mások ünneplésétől és boldogságától. Ismerje fel az erre vonatkozó érzéseit és ossza meg ezeket az Önhöz közel állókkal! Segíthet, ha megtervezi az estét, akár úgy dönt, hogy egyedül töltené, akár úgy, hogy megértő és támogató másokkal, akik hagyják, hogy önmaga legyen és emlékezzen gyermekére az évnek ezen különleges estéjén.

 

Gyermekünk halála mindenképp beárnyékolja a karácsony ünnepét. A legfontosabb, hogy amennyire csak tudjuk, töltsük el úgy ezt az ünnepet, ahogy nekünk megfelelőnek tűnik és vigyük magunkkal szeretett gyermekünk emlékét a jövő karácsonyaira.

letöltés